Ga naar de inhoud

5 tips voor minder rugklachten aan de kersttafel

Tijdens de feestdagen zoeken de meesten mensen de gezelligheid op. Lekker binnen zitten, kaarsjes aan, film kijken of spelletje doen en natuurlijk vooral ook lekker en lang tafelen. Niet zo gek dat veel mensen tijdens deze dagen last krijgen van rugklachten. Zonde, want vaak zijn deze ongemakken te voorkomen. Hieronder staan een aantal tips om de kerstdagen prettig door te komen. Merk  je na deze dagen toch nog klachten? Trek dan aan de bel, want voorkomen is makkelijker dan genezen.

1. Afwisselen ook al zit je de hele dag
Een diner helemaal uitzitten is voor de meeste mensen onhaalbaar, of ze al klachten hebben of niet. Het lichaam is niet gemaakt om stil te zitten. Toch komt het vaker voor dat je wel moet zitten. Als je dan toch zit probeer dan af en toe van houding te veranderen. Meestal hangen we op onze stoel maar ga ook eens rechtop zitten. Voor de echte uitdaging: rechtop zitten zonder gebruik te maken van je leuning, dan train je gelijk je rugspieren.

2.Sta op en beweeg
Misschien heb je dit al vaker gehoord: wil je pijnklachten voorkomen of verminderen, ga dan bewegen. Met een kerstdiner kun je er dan ook voor kiezen om na iedere gang even op te staan of even in de keuken mee te kijken.

3.Even naar buiten
Een luchtje scheppen is altijd goed. Niet alleen voor je rug en spieren maar ook voor de rest van je lijf. Een stukje wandelen zou dan ook iedereen goed doen én dat is dan ook nog hartstikke gezellig!

4.Goede ondersteuning
Als je lang aan tafel zit zorg dan voor voldoende ondersteuning, met name voor je onderrug. Zit je al de hele tijd lekker op een bank te hangen? Ga dan eens op een stoel zitten zodat je rug betere ondersteuning krijgt. Indien nodig kun je ook een klein kussen in de natuurlijke holling van je onderrug leggen, zodat je rug nog beter ondersteund wordt.

5.Onderneem actie
Nog steeds last van je rug na deze dagen? Of krijg je de tips maar niet onder de knie? Blijf niet te lang rondlopen met klachten maar kom in actie. Zo zorg je ervoor dat je pijn niet erger wordt. Oefentherapie Ingele kan je hierin nog verder helpen met het voorkomen van deze ongemakken. Dus wacht niet te lang, begin gelijk goed aan 2017 en neem contact op met Sandra van Engelen!

Voor iedereen prettige en pijnvrije kerstdagen en een gezond nieuwjaar!

Sandra van Engelen
Oefentherapie Ingele
www.oefentherapieingele.nl
oefentherapie@ingele.nl
06 – 23027865

1 reactie op “5 tips voor minder rugklachten aan de kersttafel”

  1. Kort geleden heb ik opgemerkt dat ik een rugpijn heb en natuurlijk wil ik die zo snel en effectief mogelijk bestrijden. Ik wist wel dat ik die kon voorkomen, maar ik denk dat deze tips ook nuttig kunnen zijn als het om profylactische maatregelen gaat. Ik zal een klein kussen naar mijn kantoor meenemen zodat mijn rug genoeg ondersteun zal krijgen. Ook ga ik een advies van mijn vriend volgen en naar een fysiotherapeut gaan om een professionele opinie over mijn klachten te horen. Bedankt voor de tips!

Reacties zijn gesloten.